Novice iz zavodov

Predstavljamo: Dom starejših občanov Trebnje

torek, 16. avgust 2011

V kraju, kamor so v davnini segali skrajni zalivi Panonskega morja, ki se danes kažejo v samotnih tihih dolinicah s travami, obdano z gozdovi in vinogradi leži mesto Trebnje - največji kraj v spodnjem delu Temeniške kotline. Od Ljubljane je oddaljeno 50 km.

V tako razkošni pokrajini, je v novejši stanovanjski soseski na vzhodnem delu mesta, septembra leta 1999, odprl vrata javni socialno varstveni zavod Dom starejših občanov Trebnje. Zelenje, ki ga obdaja, mu daje pridih zasebnosti in ga varuje pred vrvežem centra mesta, ki se nahaja v neposredni bližini.

Od leta 2007 svojo dejavnost izvajamo tudi v manjši enoti v Šmarjeti blizu Šmarjeških Toplic. Šmarjeta je podeželski kraj, ki leži na levem bregu Krke. S sproščujočo zeleno okolico nudi veliko miru in možnosti za rekreacijo.

Poslanstvo Doma starejših občanov Trebnje, ki je skrbeti za zdravo, varno in kakovostno življenje starostnikov, uresničujemo s strokovnim in prijaznim osebjem, sodobnimi pristopi in splošno urejenostjo. Na ta način pa uresničujemo tudi našo vizijo, ki je postati v širšem okolju prepoznaven zavod po kvaliteti storitev, prijaznosti in zadovoljstvu uporabnikov.

DSO Trebnje
DSO Trebnje

Enota Smarjeta
Enota Šmarjeta


Dom starejših občanov Trebnje je namenjen stalni ali začasni oskrbi stanovalcev, praviloma starih nad 65 let, ki zaradi starosti in drugih okoliščin ne morejo ali ne želijo živeti sami oziroma v družini. Stanovalcem nudimo oskrbo in zdravstveno nego, s pestro ponudbo ostalih storitev pa se skušamo čim bolj približati željam uporabnikov in dvigniti tudi kakovost življenja starejših ljudi v domačem okolju. V ta namen zagotavljamo storitve pomoči na domu socialno in zdravstveno oskrbo stanovalcem oskrbovanih stanovanj, izvajamo pa tudi storitve dnevnega varstva.

Matična hiša v Trebnjem je bila ob odprtju namenjena bivanju 136 – tim stanovalcem, z novim prizidkom pa lahko od decembra 2008, zagotavljamo namestitev 181 starostnikom. Zgradba doma je sodobna, z veliko svetlobe in številnimi zasebnimi kotički za druženje s starimi ali novimi prijatelji in svojci.

V vsakem od dveh nadstropij so razporejene 4 bivalne enote, od katerih sta 2 posebej prilagojeni bivanju in varstvu oseb z demenco, v pritličju pa se nahajajo še prostori namenjeni predvsem začasnemu bivanju in dnevnemu varstvu.

Dom razpolaga tudi s sodobno opremljenimi prostori fizioterapije, ki omogočajo rekreativno vadbo in rehabilitacijo ter prostori splošne ambulante. V pritličju se nahajajo centralna jedilnica, kavarna, prostori frizerskega in pedikerskega salona ter sodobno opremljena večnamenska dvorana. Arhitekturno zanimiva je tudi kapela, v kateri se srečujejo vsi tisti, ki jim vera pomaga pri premagovanju življenjskih težav.

Enota v Šmarjeti je prijazna hiša, v kateri lahko biva 36 stanovalcev, kar je njena prednost, saj manjše število stanovalcev in delavcev omogoča neposredne in pristne medosebne odnose.

Več informacij in aktualnih novic najdete na njihovi spletni strani www.dso-trebnje.si


 

 

 

V kolikor želite tudi vi tukaj objaviti novico iz vašega zavoda jo posredujte na naš e-naslov podpora@pro-bit.si.